Αποστολή και Φιλοσοφία

 
Από το 2017 το "ΜΟΝΟRΟΔΙ" λειτουργεί ως Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο

Αρ. Μητρ. Σωμ.: 31610/2017 Αρ. Διατ. Αναγν.: 28/2016
Σκοπός των εναπομείναντων στην Ελλάδα, λαμπρών επιστημόνων του ΜONOROΔΙ, έχει στόχο να δώσει ευκαιρίες σε οικογένειες Ελλήνων που έχουν στην οικογένεια τους άτομο με διάγνωση νευροαναπτυξιακής διαταραχής υπηρεσίες ευρωπαϊκών προδιαγραφών. 

Επίσης έχει στόχο να δώσει τη δυνατότητα σε νέους επαγγελματίες να εκπαιδευτούν σε μεθόδους παρέμβασης που μόνο στο εξωτερικό μπορεί να δωθεί η ευκαιρία.

Σήμερα, εκπαιδεύουμε συστηματικά νέους θεραπευτές στις εξελισσόμενες και ερευνητικά τεκμηριωμένες προσεγγίσεις για το φάσμα του αυτισμού και την ΔΕΠ-Υ. Εποπτεύουμε άλλους φορείς θεραπείας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Δουλεύουμε σκληρά για να παρέχουμε σε επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων ποιοτικά και up-to-date σεμινάρια πάνω στις θεραπευτικές προσεγγίσεις που διαθέτουν σήμερα επαρκή ερευνητική τεκμηρίωση (evidence-based approachesandinterventions) που έχει επιβεβαιωθεί από πολλαπλές έρευνες.

Η ομάδα του ΜΟΝΟRΟΔΙ έχει σκοπό να παρέχει ακόμα μεγαλύτερο κοινωνικό και ερευνητικό έργο στη πατρίδα μας με την στήριξη όλων των μελών της. 

Παράλληλα, το ΜONOROΔΙ διεξάγει πλέον δική του έρευνα μέσα από τις δικές του τάξεις, με τους δικούς του μαθητές. 

"Ιστορική Πορεία του  Μονορόδι​"

Το 2001 γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το Επιστημονικό Κέντρο για το Παιδί και τον Έφηβο «Μονορόδι» από τη σχολική ψυχολόγο Άννα Πλέσσα. Το όνομά του είναι εμπνευσμένο από τη ρόδα του ισορροπιστή πάνω στο σχοινί, συμβολίζοντας την σημασία της επιμονής να μη χάνεις το στόχο που έχεις μπροστά παρά τις δυσκολίες που βιώνεις, ισορροπώντας πάνω στο σχοινί.
 
Η Άννα Πλέσσα μεγάλωσε στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας αρχικά και κατόπιν στη Ζάκυνθο, απ' όπου κατάγεται. Μετά τις μεταπτυχιακές σπουδές της επέστρεψε στην Ελλάδα με το όνειρο να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες σε παιδιά, που δεν έχουν το προνόμιο να ζουν στην Αθήνα και να έχουν πρόσβαση σε αυτές. Έτσι γεννήθηκε στη Χώρα της Ζακύνθου το Κέντρο Μονορόδι. Τα επόμενα 7 χρόνια το Κέντρο Μονορόδι στη Ζάκυνθο συσσώρευσε μια μεγάλη και πολύτιμη εμπειρία στην παροχή τέτοιων υπηρεσιών. Από την αρχή είχε εξασφαλιστεί παιδοψυχιατρική εποπτεία, η οποία από το 2004 πραγματοποιείται από τον Ιγνάτιο Καφαντάρη.
 
Και οι δύο εξαρχής είχαν συνειδητοποιήσει την αναγκαιότητα της δουλειάς με το παιδί και την οικογένεια μέσα στα πλαίσια μιας Διεπιστημονικής Ομάδας πολλών ειδικοτήτων. Χάρη σε τέτοιες κοινές πεποιθήσεις, ανησυχίες και ενδιαφέροντα εξελίχθηκε η συνεργασία τους στο Μονορόδι. Η οργανωμένη εμπειρία στην αντιμετώπιση των μαθησιακών, γλωσσικών, συναισθηματικών, οργανικών δυσκολιών των παιδιών και των εφήβων, στην καθοδήγηση των γονέων, στην εξέλιξη των ατόμων με διαταραχές του αυτιστικού φάσματος, στη συνεργασία και τη σύνθεση της δουλειάς πολλών ειδικοτήτων, στην εφαρμογή του PECS, στην εκπαίδευση άλλων ειδικών και εκπαιδευτικών, έκαναν γνωστή τη δουλειά μας. Ήταν σημαντικό για μας να προσφέρουμε αυτό το μοντέλο συμπεριφοριστικής και νευροψυχολογικής-νευροψυχιατρικής, ποιοτικής διεπιστημονικής παρέμβασης και αλλού, ώστε είτε μεμονωμένοι επαγγελματίες είτε κάθε παιδί με την οικογένειά του, να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε οργανωμένες και συνεχώς βελτιούμενες υπηρεσίες.
 
Το 2008 το Μονορόδι άρχισε να διαθέτει όλες τις παραπάνω υπηρεσίες στην Αθήνα, ως Εξειδικευμένο Κέντρο για τον Αυτισμό/Aspergerκαι ΔΕΠΥ. Συν τω χρόνω το Μονορόδι εξελίχθηκε στο σημερινό Εκπαιδευτικό Κέντρο για τις Νευροαναπτυξιακές Διαταραχές.
 
Η Διεπιστημονική Ομάδα μας στοχεύει στο να συμβάλει στην ποιοτική αναβάθμιση της ζωής του κάθε παιδιού στην καθημερινότητα. Η δομή του κέντρου μας, δίνει τη δυνατότητα στους θεραπευτές και στα παιδιά να δουλέψουν χέρι-χέρι με όλη την οικογένεια και να εφαρμόζουν μεθόδους πέρα από τις κλασικές ατομικές συνεδρίες. Το Μονορόδι έχει ανοιχτές πόρτες για την οργανωμένη παρουσία των γονέων στο πρόγραμμα του παιδιού τους και στο σχεδιασμό των παρεμβάσεων για το παιδί τους.

Η Διεπιστημονική Ομάδα αποτελείται από τους θεραπευτές, τους κύριους θεραπευτές, τους επόπτες, και τρεις υπευθύνους: τον επιστημονικό, τον κλινικό και τον οργανωτικό υπεύθυνο. Ρόλος της Διεπιστημονικής Ομάδας είναι η αέναη κατάρτισή μας, η παρακολούθηση της εξέλιξης κάθε παιδιού, η τεκμηρίωση και ο από κοινού σχεδιασμός των προγραμμάτων μας σε μικτές συνεδρίες από όλες τις ειδικότητες.
 
Το Μονορόδι υπήρξε για 10 χρόνια η αποκλειστική πηγή εκπαίδευσης για τις εφαρμογές τού PECS στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Μέση Ανατολή (Αραβικά Εμιράτα, Τουρκία), τα Βαλκάνια. Στο Κέντρο μας έχουν εκπαιδευτεί χιλιάδες ειδικοί, εκπαιδευτικοί και φοιτητές, τόσο εντός Ελλάδος όσο και σε άλλες χώρες (λ.χ. Υπουργείο Παιδείας Κύπρου).