Πρόγραμμα Συμπεριφοράς

Στόχος του Προγράμματος Συμπεριφοράς ABA είναι να μπορεί η οικογένεια μακροπρόθεσμα να συμβιώνει με το παιδί/έφηβο/νεαρό μέλος της, με λιγότερο άγχος και μεγαλύτερη ανεξαρτησία. Αυτό συνήθως επιτυγχάνεται μόνο μέσα από παρέμβαση με ένα Θετικό Πρόγραμμα Συμπεριφοράς ABA στο Σπίτι και σε πιο σπάνιες περιπτώσεις μέσα από ένα πρόγραμμα ABA σε ένα Κέντρο.

Πρόγραμμα στο Σπίτι: Γιατί;
Επειδή οι προβληματικές συμπεριφορές θίγουν πρώτα απ’ όλα την οικογένεια, ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος παρέμβασης είναι η οργάνωση ενός συμπεριφοριστικού Προγράμματος ΑΒΑ στο Σπίτι (home-based PBSP). Όσο μάλιστα μεγαλώνει το παιδί ή ο έφηβος και η οικογένεια βιώνει δυσκολίες συμβίωσης μαζί του, τόσο αυξάνεται η αναγκαιότητα ενός τέτοιου προγράμματος. Δουλεύουμε στο άμεσο και φυσικό περιβάλλον του παιδιού, βελτιώνουμε την επικοινωνία και την κατανόηση, μειώνοντας έτσι τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές. Δίνουμε έμφαση στις δεξιότητες αυτοεξυπηρέτησης μέσα στο σπίτι και στις δεξιότητες εξόδου στην κοινότητα, καθώς και στο χτίσιμο ενός καθημερινού προγράμματος δραστηριοτήτων. Κι όλα αυτά μέσα από επιστημονικά τεκμηριωμένες τεχνικές ABA.

Πρόγραμμα στο Κέντρο: Γιατί;
Στο «Μονορόδι» λειτουργούν Τμήματα συμπεριφοριστικής εκπαίδευσης ΑΒΑ μέσα στο Κέντρο σαν ένας από τους τρόπους θεραπευτικής παρέμβασης. Όποτε συνυπάρχουν σημαντικά προβλήματα συμπεριφοράς, ένα ομαδικό πρόγραμμα μπορεί να μην επαρκεί. Όταν υπάρχει η ανάγκη να βοηθηθεί επιπλέον το παιδί ή ο έφηβος για να αντεπεξέλθει στους στόχους μας, σχεδιάζεται ένα επιπλέον ατομικό πρόγραμμα συμπεριφοράς ΑΒΑ (center-based PBSP) μετά από αξιολόγηση μέσω τεχνικών της πειραματικής εφαρμοσμένης ανάλυσης συμπεριφοράς (Functional Analysis).

Ένα Πρόγραμμα Συμπεριφοράς περιλαμβάνει:
- Λειτουργική αξιολόγηση συμπεριφοράς (FBA) ή Λειτουργική ανάλυση (FA), όποτε χρειάζεται
- Εξατομικευμένο πλάνο συμπεριφοράς (PBSP) βάσει δεδομένων
- Παράλληλη εκπαίδευση γονέων και θεραπευτών μέσα στο πρόγραμμα σε τεχνικές διαχείρισης συμπεριφοράς, ή και εκπαίδευση για την συμμετοχή τους στην αξιολόγηση (προαιρετικά)
- Συνεχής ανάλυση και εποπτεία για να εξελίσσεται σωστά το πρόγραμμα, σε συνεννόηση με την οικογένεια και ανάλογα με τις ανάγκες
- Φαρμακευτική υποστήριξη όποτε χρειαστεί (bio-medical intervention)

Υπηρεσίες

 • Διάγνωση & ΑξιολόγησηΤο Μονορόδι παρέχει υπηρεσίες αναπτυξιακής αξιολόγησης παιδιών και εφήβων στους τομείς: συμπεριφορά, κοινωνική επικοινωνία και δεξιότητες, γλωσσική εξέλιξη, οργάνωση και συγκέντρωση, σκέψη, μάθηση, δραστηριότητα.
  περισσότερα..
 • Εντατικό Πρόγραμμα για τον Αυτισμό ABA/VBΟι έρευνες έχουν κατ’ επανάληψη δείξει ότι ακόμη και οι πρωιμότερες παρεμβάσεις για τον αυτισμό θα πρέπει να έχουν διάρκεια 15-20 ώρες την εβδομάδα για να επηρεάσουν θετικά την εξέλιξη και τον δείκτη νοημοσύνης του παιδιού.
  περισσότερα..
 • Κοινωνικά προγράμματα για Asperger & ΔΕΠ-ΥΔιαθέτουμε ξεχωριστά τμήματα, που απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους με κάποια διαταραχή του φάσματος του αυτισμού υψηλής λειτουργικότητας (ΥΛΑ, Asperger) ή με ΔΕΠ-Υ.
  περισσότερα..
 • Summer SchoolsΔίνονται ευκαιρίες για αλληλεπίδραση σε πραγματικές συνθήκες συνύπαρξης με παιδιά, για την προαγωγή της κοινωνικής ένταξης.
  περισσότερα..
 • Ατομικές ΣυνεδρίεςΌταν οι ατομικές ιδιαιτερότητες του μαθητή με αυτισμό επιβάλλουν να δουλέψουμε μαζί του σε περιβάλλον ατομικής συνεδρίας
  περισσότερα..
 • Συνοδεία/ΣχολείοΗ παρουσία του συνοδού πρέπει να είναι διακριτική και τεχνικά άψογη, ώστε να κρατά το παιδί εντός της διαδικασίας του μαθήματος, να το οργανώνει και να το παροτρύνει.
  περισσότερα..
 • ΜελέτηΈναρξη θερινών, προπαρασκευαστικών τμημάτων μηνιαίας διάρκειας για μαθητές Δημοτικού- Γυμνασίου- Λυκείου που περιλαμβάνουν όλο το εύρος των σχολικών μαθημάτων.
  περισσότερα..
 • Πολιτική τιμώνΟι τιμές μας είναι σταθερές από το 2007.
  περισσότερα..