Συνοδεία/Σχολείο

Οι μαθητές με σύνδρομο Asperger ή ΥΛΑ (υψηλής λειτουργικότητας αυτισμό) ή σοβαρή ΔΕΠΥ, ιδίως σε μικρότερες ηλικίες, συχνότατα έχουν εμφανείς δυσκολίες να ακολουθήσουν ομαδικές εντολές στην τάξη, να κάθονται στη θέση τους, να προσέχουν το μάθημα, να κατανοούν οδηγίες, να ολοκληρώνουν εργασίες.

Στο διάλειμμα οι δυσκολίες είναι ακόμη πιο εμφανείς, καθώς τα παιδιά με σύνδρομο Asperger δεν έχουν μάθει να παίζουν με συνομηλίκους, δεν έχουν δεξιότητες διαλόγου για κουβέντα με τους συμμαθητές, δεν βρίσκουν ίδια ενδιαφέροντα μαζί τους, δεν αγαπούν τον θόρυβο στην αυλή, δεν ξέρουν να αντιδρούν κατάλληλα σε πειράγματα και προκλήσεις.

Για όλους αυτούς τους λόγους, στη μεγάλη τους πλειονότητα οι μαθητές έχουν ανάγκη από συνοδεία (shadowing ή escort), δηλαδή από την παρουσία ενός συνοδού που θα παρέχει παράλληλη στήριξη στην τάξη, αλλά και στο διάλειμμα. Η παρουσία του συνοδού πρέπει να είναι διακριτική και τεχνικά άψογη, ώστε να κρατά το παιδί εντός της διαδικασίας του μαθήματος, να το οργανώνει και να το παροτρύνει. Στο διάλειμμα επίσης χρειάζεται να καθοδηγεί το παιδί στις συναλλαγές με τους συνομηλίκους.

Το Κέντρο μας καταβάλλει μια οργανωμένη προσπάθεια να εκπαιδεύει νέους ειδικούς ως συνοδούς παράλληλης στήριξης με συστηματική εποπτεία. Μπορούμε να σας βοηθήσουμε να βρείτε έναν εποπτευόμενο από εμάς συνοδό ή να εποπτεύσουμε τον δικό σας. Προσοχή: Το σχολείο θα πρέπει να έχει εγκρίνει την παρουσία ιδιωτικού συνοδού.

Υπηρεσίες

 • Διάγνωση & ΑξιολόγησηΤο Μονορόδι παρέχει υπηρεσίες αναπτυξιακής αξιολόγησης παιδιών και εφήβων στους τομείς: συμπεριφορά, κοινωνική επικοινωνία και δεξιότητες, γλωσσική εξέλιξη, οργάνωση και συγκέντρωση, σκέψη, μάθηση, δραστηριότητα.
  περισσότερα..
 • Εντατικό Πρόγραμμα για τον Αυτισμό ABA/VBΟι έρευνες έχουν κατ’ επανάληψη δείξει ότι ακόμη και οι πρωιμότερες παρεμβάσεις για τον αυτισμό θα πρέπει να έχουν διάρκεια 15-20 ώρες την εβδομάδα για να επηρεάσουν θετικά την εξέλιξη και τον δείκτη νοημοσύνης του παιδιού.
  περισσότερα..
 • Κοινωνικά προγράμματα για Asperger & ΔΕΠ-ΥΔιαθέτουμε ξεχωριστά τμήματα, που απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους με κάποια διαταραχή του φάσματος του αυτισμού υψηλής λειτουργικότητας (ΥΛΑ, Asperger) ή με ΔΕΠ-Υ.
  περισσότερα..
 • Πρόγραμμα ΣυμπεριφοράςΣτόχος του Προγράμματος Συμπεριφοράς ABA είναι να μπορεί η οικογένεια μακροπρόθεσμα να συμβιώνει με το παιδί/έφηβο/νεαρό μέλος της, με λιγότερο άγχος και μεγαλύτερη ανεξαρτησία.
  περισσότερα..
 • Summer SchoolsΔίνονται ευκαιρίες για αλληλεπίδραση σε πραγματικές συνθήκες συνύπαρξης με παιδιά, για την προαγωγή της κοινωνικής ένταξης.
  περισσότερα..
 • Ατομικές ΣυνεδρίεςΌταν οι ατομικές ιδιαιτερότητες του μαθητή με αυτισμό επιβάλλουν να δουλέψουμε μαζί του σε περιβάλλον ατομικής συνεδρίας
  περισσότερα..
 • ΜελέτηΈναρξη θερινών, προπαρασκευαστικών τμημάτων μηνιαίας διάρκειας για μαθητές Δημοτικού- Γυμνασίου- Λυκείου που περιλαμβάνουν όλο το εύρος των σχολικών μαθημάτων.
  περισσότερα..
 • Πολιτική τιμώνΟι τιμές μας είναι σταθερές από το 2007.
  περισσότερα..