Άρθρα

 • 05.04.2016The Analysis of Verbal BehaviourΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ ΜΕΣΩ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΕΙΚΟΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΥΜΑΤΩΝ.​
  περισσότερα..
 • 28.07.2015Έξοδος από το φάσμα και αναίρεση της διάγνωσηςΆτομα που μεγαλώνοντας αποβάλλουν την διάγνωση του αυτισμού, δεν ξεπερνούν μόνο τα κοινωνικά τους ελλείμματα, αλλά σταματούν και τις επαναληπτικές συμπεριφορές και τα περιορισμένα τους ενδιαφέροντα.
  περισσότερα..
 • 30.06.2015Ψεύτικοι ισχυρισμοί για θεραπεία αυτισμούΣτον αυτισμό δεν υπάρχει ίαση. Θεραπείες και προϊόντα που ισχυρίζονται ότι «θεραπεύουν» τον αυτισμό δεν έχουν το αποτέλεσμα που υπόσχονται. Το ίδιο ισχύει για πολλά προϊόντα που ισχυρίζονται ότι είναι κατάλληλα για την αντιμετώπιση του αυτισμού.
  περισσότερα..
 • 04.06.2015Νέα έρευνα για την φάση του αυτισμούΕδώ και αρκετά χρόνια γνωρίζουμε ότι ένα από τα εγκεφαλικά φαινόμενα που σχετίζονται με την εμφάνιση των διαταραχών του φάσματος του αυτισμού (ΔΑΦ) είναι η ύπαρξη πολλών περίσσιων συνάψεων μεταξύ των εγκεφαλικών νευρώνων.
  περισσότερα..
 • 04.05.2015Το τριπλό εμβόλιοΤο τριπλό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς- παρωτίτιδας (μαγουλάδων), γνωστό διεθνώς ως MMR, δεν αυξάνει τον κίνδυνο για την ανάπτυξη διαταραχών αυτισμού  στα παιδιά που το κάνουν, συνεπώς οι γονείς δεν πρέπει να έχουν τέτοιους φόβους και να αποφεύγουν τον εμβολιασμό.
  περισσότερα..
 • 15.07.2014Οι παρενέργειες των εμβολίωνΤην 1η Ιουλίου 2014 δημοσιεύτηκε στο διεθνές περιοδικό Pediatrics μια ανασκόπηση για την ασφάλεια των εμβολίων. Η προηγούμενη μελέτη με το ίδιο αντικείμενο είχε δημοσιευθεί το 2011, και είχε καταλήξει στο ότι δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα περί παρενεργειών από τα εμβόλια.
  περισσότερα..
 • 12.12.2013Battle Lines (πως αμφισβητείται η επιστήμη)Σας προτείνουμε γι' αυτό το μήνα ένα άρθρο που πραγματεύεται τις δυσκολίες της σύγχρονης επιστήμης να επικοινωνήσει και να καταστήσει κατανοητά στο ευρύ κοινό τα επιτεύγματα της επιστημονικής έρευνας.
  περισσότερα..
 • 25.09.2013Σύντομα το 1ο τεστ γενετικής διάγνωσης για τον Αυτισμό?Για πρώτη φορά έχουμε ανακοίνωση και περιγραφή ενός διαγνωστικού τεστ που δίνει επιτέλους σοβαρές προοπτικές για πρόληψη, για πρώιμη παρέμβαση, για οικογενειακό προγραμματισμό, καθώς και για νέες κατευθύνεις στη μελέτη του φάσματος του αυτισμού.
  περισσότερα..
 • 04.04.2013Ψευδοεπιστήμη και ΜΜΕΤο άρθρο του μήνα σχολιάζει τον τρόπο, με τον οποίο διαδίδονται στην κοινή γνώμη «νέες θεραπείες» για τον αυτισμό, με την επιπόλαιη συνενοχή των μέσων μαζικής ενημέρωσης και με την χρήση φορτισμένης γλώσσας, που απευθύνεται στο συναίσθημα των γονέων.
  περισσότερα..
 • 05.03.2013Αιτιολογία και αντιμετώπιση του αυτισμού – 3ο μέρος και βιβλιογραφίαΣας προτείνουμε σήμερα το 3ο και τελευταίο μέρος μιας επιστημονικής δημοσίευσης, που πραγματεύεται τα προβλήματα που έχουν σχέση με διάφορες δημοφιλείς θεραπείες για τον αυτισμό και τον τρόπο κατανόησης του αυτισμού από τον οποίο αυτές εκκινούν, σε αντιπαραβολή με τις νεότερες σύγχρονες θεραπείες.
  περισσότερα..